מעט מאוד ישראלים מכירים את השם חנוך רידר – אבל אין כמעט מי שלא נחשף למותג החזק “איל מקיאג'” שרידר הוא אחד האחראים לבנייתו.
חנוך רידר וגלית ורטהיים – הזכיינים שהפכו לבעלי המותג
איל מקיאג’ (IL MAKIAGE) “נולדה” בארה”ב, בחנות שהקימו במנהטן בני זוג ישראלים בשם אילנה וסם הרכבי. החנות בארה”ב הוקמה כבר בשנת 1972, אבל לישראל הגיעה איל מקיאג’ רק בשנת 1996 – ע”י חנוך רידר, שסיפר כי נשלח לחנות בארה”ב ע”י אשתו, הדוגמנית ואשת האיפור גלית ורטהיים, עם רשימת קניות, ותוך כדי מילוי רצונה של אשתו זיהה את הפוטנציאל העסקי הטמון באיל מקיאג’.
ורטהיים ורידר הביאו את המותג הבינלאומי לישראל, והובילו אותו להצלחה משמעותית. למעשה הם בראו מותג חדש, על בסיס מודל עסקי שונה מהותית מזה שאפיין את איל מקיאג’ בארה”ב: אם בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות הרשת התמקדה בהפצת המוצרים, כאן בישראל נוצר שילוב ייחודי של חנויות שבהן נמכרים המוצרים האיכותיים של איל מקיאג’ עם מכללה שמכשירה את דור העתיד של המאפרים והמאפרות, כשבאופן טבעי תוך כדי לימודים נחשפים התלמידים לכדאיות שבשימוש במוצרי הרשת. בנוסף יצרו ורטהיים ורידר פלטפורמה לשיווק המוצרים באופן ישיר, ואיל מקיאג’ ישראל הלכה והתפתחה וצמחה לכדי רשת של כ-40 חנויות ו-5 מכללות בתל אביב, באר שבע, ירושלים, חיפה ובני ברק.
הקמת המכללה בבני ברק הייתה אף היא יוזמה של חנוך רידר, שזיהה את ההתעוררות המשמעותית במגזר החרדי – הן מבחינת הנטייה ההולכת וגוברת של הנשים החרדיות להתאפר, ולא רק להתאפר אלא לחפש את המוצרים הטובים ביותר ולרצות להתמקצע בכל, והן מבחינת היציאה לעבודה, כשאיפור הוא תמיד תחום שמציע תעסוקה מתגמלת מאוד מכל הבחינות.
התפתחות הרשת בארץ כללה גם קמפיין טלוויזיוני מרשים שאותו הובילה הדוגמנית הבינלאומית (שלימים הפכה גם לאשת העסקים) נועה תשבי, וכמו כן הצטרף אל בני הזוג רידר ו-ורטהיים רואה החשבון ואיש העסקים אורן הולצמן, שהיטיב לזהות את הפוטנציאל הטמון באיל מקיאג’.
בשנת 2015 רכשה איל מקיאג’ ישראל גם את המותג הבינלאומי (מידיהם של סם ואילנה הרכבי, שמסיבות אישיות לא הצליחו לשמר את ההצלחה בארה”ב), ובכך הושלם המעגל כשהזכיינים בארץ הפכו לבעליה של הרשת הבינלאומית, ונפתחה בפניהם הדרך להקים חנויות גם מעבר לים.
מה משותף לאיל מקיאג‘ וללואי ויטון?
ב-2017 שילמה קרן השקעות אמריקאית מובילה בשם L Catterton סכום מרשים במיוחד של 34.8 מיליון דולר, וזאת תמורת 36% מהמניות של איל מקיאג’. חנוך רידר מציין כי עסקה זו, שבוצעה על פי שווי שוק של כ-95 מיליון דולר, משקפת הן את עוצמת המותג החזק ביותר בארץ בתחום האיפור (גם אחרי שלזירה נכנסו מתחרות רציניות ורשתות בינלאומיות) והן את הפוטנציאל שלו להצליח גם בארה”ב – הרשת מתעתדת להשתמש בסכום שהושקע בה כדי להקים חנויות במדינה זו, כשהדגש הוא על התפתחות איטית, הדרגתית ומושכלת, כדי לאפשר מיצוי מלא של ההשקעה בכל חנות וחנות (הראשונה עתידה לקום ב-2018 בניו יורק).
כדאי לציין ש- L Catterton אינה רק קרן השקעות נחשבת ומוערכת בפני עצמה, אלא גם מהווה חלק מ- LVMH – אחד התאגידים הגדולים בעולם. תאגיד זה, שבבעלות משפחת ארנו הצרפתית, פועל בכל רחבי העולם, ובין השאר מחזיק במותג היוקרה הקלאסי לואי ויטון. בהתאם מציין רידר שההשקעה באיל מקיאג’ באה לידי ביטוי לא רק בכסף הרב שנכנס לקופת החברה, ושכאמור ינוצל לצרכי התפתחות בארה”ב, אלא גם בשיתוף פעולה אסטרטגי שיפתח למותג הישראלי שהפך לבינלאומי דלתות רבות במדינת הענק.
5 מכללות, 40 חנויות, מאות עובדים
הנוכחות של איל מקיאג’ בארץ כאמור בולטת מאוד, עם 5 מכללות וכ-40 חנויות הפרוסות בכל הקניונים המובילים בישראל (קניון מלחה בירושלים, קניון ערים בכפר סבא, גרנד קניון בבאר שבע, הקריון, קניון עזריאלי במודיעין, שבעת הכוכבים בהרצליה, קניון רננים, עזריאלי ודיזנגוף סנטר בתל אביב – זהו גם סניף הדגל של החברה, קניון השרון בנתניה, הקניון הגדול בפתח תקווה, מול הים באילת, מתחמי ביג פאשן בטבריה ובנצרת, ועוד).
המכללות של איל מקיאג’ שוכנות כאמור בבאר שבע, תל אביב, בני ברק, חיפה וירושלים, וכבר הכשירו אלפי בוגרים ובוגרות (ביניהם אגב המאפר ומעצב השיער המפורסם מיקי בוגנים). המכללות השונות מציעות מגוון רחב של קורסים, הן למאפרים ומאפרות שעושים את צעדיהם הראשונים בתחום והן למאפרים ומאפרות מנוסים שרוצים להתמקצע עוד. בין השאר מציעה איל מקיאג’ קורס בשם Master Special Effects שמכשיר מאפרים ומאפרות לעבודה בקולנוע, בתאטרון, בטלוויזיה ובאופן כללי בתחום אמנויות הבמה, כשהלימודים בו כוללים 52 מפגשים שבהם נלמדים נושאים כמו עבודה על דמות, איפור על סמך תסריט, הקשר בין תאורה לבין איפור, שימוש בשלל חומרים רלוונטיים ועוד ועוד.
עוד קורס מומלץ במכללת איל מקיאג’ הוא מאסטר פאשן – 40 מפגשים שבהם רוכשים התלמידים והתלמידות יכולות מגוונות במיוחד, כולל איפור בסגנונות ספציפיים כגון סבנטיז, וינטג’ ואיפור מופרז, וכן ידע רב בתחום הסטיילינג כהשלמה למלאכת האיפור. כל הקורסים כוללים התנסויות מעשיות רבות וימי צילום, כך שהבוגרים והבוגרות צוברים לא רק ידע מקיף ועדכני אלא גם ניסיון יקר ערך כמו גם יוצרים תיק עבודות שיפתח עבורם דלתות רבות.