המסר של ארצות הברית שאותו קים ג’ונג און יבין

לפני חמש שנים, ובעקבות איומיה של פיונגיאנג על וושינגטון, המתיחות בין ארה”ב לצפון קוריאה הייתה בשיאה. נשיא ארצות הברית דאז, דונלד טראמפ, דאג להעביר מסר עוצמתי ומרגיע כאחד שדעתו קים ג’ונג און יבין: “הגרעין שלנו חזק יותר מתמיד, אזרחי ארצות הברית יכולים לישון בשקט”.

גם באותה תקופה טוויטר הייתה הפלטפורמה החביבה על טראמפ, שפתח את הבוקר בציוץ ונתן למשטר בפיונגיאנג תזכורת ליכולת הגרעינית של ארצות הברית. “ההוראה הראשונה שלי בתור נשיא הייתה לעדכן ולחדש את מאגר הנשק הגרעיני שלנו. עכשיו הוא עוצמתי יותר מתמיד”, מסר שכזה כמובן בא במטרה שקים ג’ונג און יבין את יכולותיה של ארצות הברית.

הוא כמובן לא שכח לקנח עם משפט עוקצני שכל אחד יבין ואמר: “אני מקווה שבחיים לא נצטרך להשתמש בכוח שלנו, אבל בחיים לא יהיה רגע שבו ארצות הברית לא תהיה המדינה הכי חזקה בעולם”.

השפה שאותה קים ג’ונג און יבין

נראה שהאיומים של טראמפ נכתבו בשפה היחידה שאותה קים ג’ונג און יבין. לדבריו של רקס טילרסון, מזכיר המדינה האמריקאי, הצעד של טראמפ היה הכרחי, שכן המנהיג העליון של צפון קוריאה פשוט לא מבין את השפה הדיפלומטית המקובלת.

קים ג’ונג און הגיב על איומיו של טראמפ בדרך הצפויה (ובשפה היחידה שהוא יודע). זמן קצר לאחר פרסום הציוצים, צפון קוריאה איימה לתקוף את האי גואם (טריטוריה אמריקאית באיזור האוקיינוס השקט).

אבל מזכיר המדינה מיהר להרגיע את אזרחי ארצות הברית ואמר שהוא לא מאמין שלגואם ואמריקה נשקפת סכנה כלשהי.

צפון קוריאה עמדה באותה תקופה במרכז תשומת הלב העולמי וזאת בזכות לסדרת ניסויים בליסטיים שביצעה. הניסוי האחרון שכנע מומחים שיש בידי קים ג’ונג און טילים שמסוגלים לעבור מעל לעשרת אלפים קילומטרים ולפגוע ישירות גם בשיקגו או דנבר, יחד עם זאת קים ג’ונג און יבין את חומרת השימוש בטילים אלו.

מעורבות סין בתמונה

סין מיהרה להיכנס לתמונה, אבל הפעם באופן נייטרלי. משרד החוץ הסיני הוציא הודעה שקראה לכל הגורמים בסכסוך להימנע ממעשים (או הצהרות) שיכולים לדרדר את המצב, ובמקום זאת להתמקד בפיתרון על ידי קיום דו שיח.

למרות שיחסיה עם ארצות הברית מתוחים, הסכימה סין בצורה חריגה להטלת סנקציות חדשות נגד צפון קוריאה, וזאת בעקבות ניסוי הטילים הבליסטיים שצפון קוריאה ערכה. נראה שגם לסין, בעלת הברית הכי קרובה של צפון קוריאה, יש ממה לחשוש.

גם גרמניה התערבה למען הסדר הטוב וניסתה להפעיל לחץ חיובי על סין ורוסיה כדי שהשתיים ישכנעו את פיונגיאנג לזנוח את המדיניות המתריסה, וזאת במטרה למנוע הסלמה צבאית עולמית, ולפתור את הסכסוך בדרכים המקובלות.

מזכיר ארצות הברית חתם את הסיפור באמירה הבאה: “האסטרטגיה החדשה שלנו – הלחץ העולמי שממשלת טראמפ מובילה והסנקציות הבינלאומיות – עובדת. בדיוק בגלל זה ההצהרות של צפון קוריאה הופכות להיות מאיימות יותר, הם נדחקו לפינה” לדעתו של מזכיר ארצות אברית, קים ג’ונג און יבין את הלחץ של ממשלת טראמפ, וזה יעזור להרגיע את הלחץ.

כמו כן, הוא הזכיר שאם צפון קוריאה רוצה, היא עדין יכולה לחזור לנהל מו”מ, בתנאים המתאימים כמובן.